Zácpa
PRAKTICKÝ PŘÍSTUP K VÝŽIVĚ DĚTÍ, KTERÉ MAJÍ ZÁCPU
Odpovídající úprava stravy umožní zlepšit střevní peristaltiku a umožní odstranit projímadla u dětí léčených pro zácpu. Strava dětí musí obsahovat dostatek balastních látek. Tyto látky jsou obsaženy jenom v potravinách rostlinného původu!
Balastní látky naboptnávají ve střevě, zvyšují tím objem stolice, podporují tím činnost střeva (jeho motilitu-peristaltiku) a urychlují tím střevní pasáž (čas potřebný k vyprázdnění).
Praktické rady:
Potraviny,
které podporují trávicí proces (doporučuje se jíst je mezi hlavními
jídly) jsou jogurty, kefír, kyselé mléko -bakterie v nich obsažené
pozitivně ovlivňují přirozenou střevní flóru a mléčný cukr působí
projímavě.
K povzbuzení střevní motility se doporučuje:
- Ovoce a zeleninu by měl pacient dostávat v hojném množství. Ovoce a zelenina by měly být čerstvé a ve formě salátů obohacených olejem.
- Obzvlášť se doporučuje kyselé zelí, které mimo mechanického působení balastních látek ovlivňuje střevo chemickým drážděním. Působí zde mléčná kyselina, která je obsažena i v ostatních kyselých zeleninových přílohách a ve všech okyselených mléčných výrobcích.
- Z okyselných mléčných výrobků jsou doporučovány: mléčné máslo, jogurt, kyselé mléko, tučné mléko, kefír a další Svým termickým účinkem působí na peristaltiku střevní příznivě i studený nápoj, který je podán do lačného žaludku.
- Příznivě
působí podávání oříšků a mandlí v dávce 150-200 g/den. U obézních
pacientů se však tyto potraviny nedoporučují pro svou vysokou kalorickou
hodnotu.
BALASTNÍ LÁTKY JSOU OBSAŽENY POUZE V POTRAVINÁCH ROSTLINNÉ POVAHY, DOPORUČOVÁNY JSOU:
- Obilniny a celozrnné výrobky: např. obilná zrna ve formě mleté směsi či vloček (např. jako Müsli), celozrnný chléb, šrotový chléb, chléb ze lněných semínek.
- Semínka a jadérka: lněná, sezamová a slunečnicová semínka, dýňová jadérka - změkčená během noci, k snídani s Müsli nebo s jogurtem, nebo míchaná s kyselým mlékem či kefírem
- Ovoce: Sušené ovoce - hrozinky, fíky, švestky, meruňky, datle ... (event. před použitím změkčit ve vodě)
Čerstvé ovoce - všechny druhy mimo banánů, zejména jabka a hrušky (se slupkou), maliny, jahody, rybíz, angrešt - Oříšky, mandle: všech druhů, !!! bohaté na kalorie, při tendenci k nadváze nedávat
- Zelenina: je možno podávat syrovou (s olejem nebo se smetanou). Zvláště je doporučováno kyselé zelí, květák, brokolice
- Luštěniny: hrášek, bílá i tmavá fazole, čočka
- Brambory: jsou upřednostňovány před rýží a těstovinami
- Kyselé mléčné výrobky: jogurt, kefír, kyselé nebo tučné mléko jsou doporučovány pro svůj povzbudivý účinek na střevní peristaltiku
POTRAVINY, KTERÉ NEJSOU DOPORUČOVÁNY, PROTOŽE ZHORŠUJÍ ZÁCPU:
- Cukrovinky: čokolády, pralinky, bonbóny, normální cukr a všechny jídla, ve kterých je obsažen
- Chléb a pečivo: výrobky z bílé mouky, zákusky, dorty, pečivo
- Příloha: neloupaná rýže, těstoviny
- Moučníky: vaječnomoučné výrobky
- Nápoje: černý čaj, kakao, červené víno
- Ovoce: pouze banány a borůvky
POZNÁMKA: Stravu nutno upravit dle věku dítěte. Např. příjem tekutin přizpůsobit věku dítěte, pro batolata a menší děti nedávat oříšky, atd.!!!
Doporučené potraviny:
- Mléčné výrobky: mléko, jogurt, kefir, tvaroh, kyselé mléko
- Ovoce: všeho druhu (čerstvé dle ročního období), sušené
- Zelenina: všeho druhu, čerstvá i mražená
- Pečivo, chléb, koláče: celozrné produkty bez přídavku cukru
- Sladkosti: ovocný cukr, Sorbit-sladidlo z něj připravené marmelády a kompoty
- Oříšky: všeho druhu
- Tekutiny: nealkoholické nápoje bylinkový a ovocný čaj všechny neslazené nápoje, čerstvé ovocné a zeleninové nápoje
- Mléčné výrobky: slazené kondenzované mléko, kakaové nápoje
- Ovoce: banány a borůvky
- Zelenina: konzervovaná zelenina
- Pečivo, chléb, koláče: z bílé mouky slazené cukrem
- Sladkosti: cukr, med, sirupy, čokoláda, cukrovinky nugát, marcipán, zmrzlina
- Tekutiny: alkohol (červené víno) černý čaj, ovocné šťávy a nektary, limonády