Zácpa
PRAKTICKÝ PŘÍSTUP K VÝŽIVĚ DĚTÍ, KTERÉ MAJÍ ZÁCPU
Odpovídající úprava stravy umožní zlepšit střevní peristaltiku a umožní odstranit projímadla u dětí léčených pro zácpu. Strava dětí musí obsahovat dostatek balastních látek. Tyto látky jsou obsaženy jenom v potravinách rostlinného původu!
Balastní látky naboptnávají ve střevě, zvyšují tím objem stolice, podporují tím činnost střeva (jeho motilitu-peristaltiku) a urychlují tím střevní pasáž (čas potřebný k vyprázdnění).
Praktické rady:
- Potraviny, které podporují trávicí proces (doporučuje se jíst je mezi hlavními jídly) jsou jogurty, kefír, kyselé mléko -bakterie v nich obsažené pozitivně ovlivňují přirozenou střevní flóru a mléčný cukr působí projímavě
- K povzbuzení střevní motility se doporučuje:
- ráno nalačno vypít jednu skleničku vody s 1-2 kapkami ovocného octa nebo citronu
- čerstvé kyselé zelí a trochu šťávy z kyselého zelí
- používat "izolované balastní látky" např. pšeničné otruby zamíchat do jogurtů,
tvarohu, müsli, koláčů, polévek, salátů a nebo 3xdenně 1-2 polévkové lžíce otrub
zapít vodou. (Pšeničné otruby změkčují stolici, lněná semínka mají podobný
účinek). Protože tyto potraviny naboptnávají ve střevě, je potřebné na každou
lžičku otrub nebo semínek vypít 1 skleničku tekutin. - Postupně zavést do jídelníčku jídla bohatá na balastní látky (počáteční nadýmání může být zmírněno kmínem, fenyklem a anýzem)
- Dostatek tekutin je nevyhnutností (2-3 litry tekutin denně), ovocné a bylinkové čaje, minerálky, ovocné šťávy bez doslazování
- Dostatečně žvýkat každé sousto a nechat si dostatek času ke každému jídlu
- Minimálně 2xdenně jíst čerstvou zeleninu nebo salát připravený z čerstvé zeleniny
Ovoce a zeleninu by měl pacient dostávat v hojném množství. Ovoce a zelenina by měly být čerstvé a ve formě salátů obohacených olejem.
Obzvlášť se doporučuje kyselé zelí, které mimo mechanického působení balastních látek ovlivňuje střevo chemickým drážděním. Působí zde mléčná kyselina, která je obsažena i v ostatních kyselých zeleninových přílohách a ve všech okyselených mléčných výrobcích.
Z okyselných mléčných výrobků jsou doporučovány: mléčné máslo, jogurt, kyselé mléko, tučné mléko, kefír a další
Svým termickým účinkem působí na peristaltiku střevní příznivě i studený nápoj, který je podán do lačného žaludku.
Příznivě působí podávání oříšků a mandlí v dávce 150-200 g/den. U obézních pacientů se však tyto potraviny nedoporučují pro svou vysokou kalorickou hodnotu.
BALASTNÍ LÁTKY JSOU OBSAŽENY POUZE V POTRAVINÁCH ROSTLINNÉ POVAHY, DOPORUČOVÁNY JSOU :
- Obilniny a celozrnné výrobky - např. obilná zrna - ve formě mleté směsi či vloček (např. jako Müsli), celozrnný chléb, šrotový chléb, chléb ze lněných semínek
- Semínka a jadérka: lněná, sezamová a slunečnicová semínka, dýňová jadérka - změkčená během noci, k snídani s Müsli nebo s jogurtem, nebo míchaná s kyselým mlékem či kefírem
- Ovoce:
1- Sušené ovoce - hrozinky, fíky, švestky, meruňky, datle…(event. před použitím změkčit ve vodě
2- Čerstvé ovoce - všechny druhy mimo banánů, zejména jabka a hrušky (se slupkou), maliny, jahody, rybíz, angrešt
- Oříšky, mandle: všech druhů, !!! bohaté na kalorie, při tendenci k nadváze nedávat
- Zelenina: je možno podávat syrovou ( s olejem nebo se smetanou). Zvláště je doporučováno kyselé zelí, květák, brokolice
- Luštěniny: Hrášek, bílá i tmavá fazole, čočka
- Brambory: jsou upřednostňovány před rýží a těstovinami
- Kyselé mléčné výrobky: jogurt, kefír, kyselé nebo tučné mléko jsou doporučovány pro svůj povzbudivý účinek na střevní peristaltiku
POTRAVINY, KTERÉ NEJSOU DOPORUČOVÁNY, PROTOŽE ZHORŠUJÍ ZÁCPU:
- Cukrovinky - čokolády, pralinky, bonbóny, normální cukr a všechny jídla, ve kterých je obsažen
- Chléb a pečivo - výrobky z bílé mouky, zákusky, dorty, pečivo
- Příloha - neloupaná rýže, těstoviny
- Moučníky - vaječnomoučné výrobky
- Nápoje - černý čaj, kakao, červené víno
- Ovoce - pouze banány a borůvky
POZNÁMKA: Stravu nutno upravit dle věku dítěte. Např. příjem tekutin přizpůsobit věku dítěte, pro batolata a menší děti nedávat oříšky, atd.!!!
Potravina | doporučeno | nedoporučeno |
Mléčné výrobky: | mléko, jogurt, kefir, tvaroh, kyselé mléko |
slazené kondenzované mléko, |
Ovoce: |
všeho druhu (čerstvé dle ročního období), sušené |
banány a borůvky |
Zelenina: | všeho druhu, čerstvá i mražená |
konzervovaná zelenina |
Pečivo, chléb, koláče: |
celozrné produkty |
z bílé mouky slazené cukrem |
Sladkosti: | ovocný cukr, Sorbit-sladidlo z něj připravené marmelády a kompoty |
cukr, med, sirupy, čokoláda, cukrovinky nugát, marcipán, zmrzlina |
Oříšky: | všeho druhu | |
Tekutiny | nealkoholické nápoje bylinkový a ovocný čaj všechny neslazené nápoje, čerstvé ovocné a zeleninové nápoje |
alkohol (červené víno) černý čaj, ovocné šťávy a nektary, limonády |