Vyhledávání

Kontakt

MUDr. Alena Matrasová

U Lékárny 316,
Odolena Voda

283 971 082

a.matrasova@seznam.cz

Zácpa
 

PRAKTICKÝ PŘÍSTUP K VÝŽIVĚ DĚTÍ, KTERÉ MAJÍ ZÁCPU

Odpovídající úprava stravy umožní zlepšit střevní peristaltiku a umožní odstranit projímadla u dětí léčených pro zácpu. Strava dětí musí obsahovat dostatek balastních látek. Tyto látky jsou obsaženy jenom v potravinách rostlinného původu!

Balastní látky naboptnávají ve střevě, zvyšují tím objem stolice, podporují tím činnost střeva (jeho motilitu-peristaltiku) a urychlují tím střevní pasáž (čas potřebný k vyprázdnění).

Praktické rady:

  • Potraviny, které podporují trávicí proces (doporučuje se jíst je mezi hlavními jídly) jsou jogurty, kefír, kyselé mléko -bakterie v nich obsažené pozitivně ovlivňují přirozenou střevní flóru a mléčný cukr působí projímavě
  • K povzbuzení střevní motility se doporučuje:
    - ráno nalačno vypít jednu skleničku vody s 1-2 kapkami ovocného octa nebo
    citronu
    - čerstvé kyselé zelí a trochu šťávy z kyselého zelí
    - používat "izolované balastní látky" např. pšeničné otruby zamíchat do jogurtů,
      tvarohu, müsli, koláčů, polévek, salátů a nebo 3xdenně 1-2 polévkové lžíce otrub
      zapít vodou. (Pšeničné otruby změkčují stolici, lněná semínka mají podobný
      účinek). Protože tyto potraviny naboptnávají ve střevě, je potřebné na každou
      lžičku otrub nebo semínek vypít 1 skleničku tekutin.
  • Postupně zavést do jídelníčku jídla bohatá na balastní látky (počáteční nadýmání může být zmírněno kmínem, fenyklem a anýzem)
  • Dostatek tekutin je nevyhnutností (2-3 litry tekutin denně), ovocné a bylinkové čaje, minerálky, ovocné šťávy bez doslazování
  • Dostatečně žvýkat každé sousto a nechat si dostatek času ke každému jídlu
  • Minimálně 2xdenně jíst čerstvou zeleninu nebo salát připravený z čerstvé zeleniny

Ovoce a zeleninu by měl pacient dostávat v hojném množství. Ovoce a zelenina by měly být čerstvé a ve formě salátů obohacených olejem.

Obzvlášť se doporučuje kyselé zelí, které mimo mechanického působení balastních látek ovlivňuje střevo chemickým drážděním. Působí zde mléčná kyselina, která je obsažena i v ostatních kyselých zeleninových přílohách a ve všech okyselených mléčných výrobcích.

Z okyselných mléčných výrobků jsou doporučovány: mléčné máslo, jogurt, kyselé mléko, tučné mléko, kefír a další

Svým termickým účinkem působí na peristaltiku střevní příznivě i studený nápoj, který je podán do lačného žaludku.

Příznivě působí podávání oříšků a mandlí v dávce 150-200 g/den. U obézních pacientů se však tyto potraviny nedoporučují pro svou vysokou kalorickou hodnotu.

BALASTNÍ LÁTKY JSOU OBSAŽENY POUZE V POTRAVINÁCH ROSTLINNÉ POVAHY, DOPORUČOVÁNY JSOU :

  • Obilniny a celozrnné výrobky - např. obilná zrna - ve formě mleté směsi či vloček (např. jako Müsli), celozrnný chléb, šrotový chléb, chléb ze lněných semínek
  • Semínka a jadérka: lněná, sezamová a slunečnicová semínka, dýňová jadérka - změkčená během noci, k snídani s Müsli nebo s jogurtem, nebo míchaná s kyselým mlékem či kefírem
  • Ovoce:
    1- Sušené ovoce - hrozinky, fíky, švestky, meruňky, datle…(event. před použitím změkčit ve vodě
    2- Čerstvé ovoce - všechny druhy mimo banánů, zejména jabka a hrušky (se slupkou), maliny, jahody, rybíz, angrešt
     
  • Oříšky, mandle: všech druhů, !!! bohaté na kalorie, při tendenci k nadváze nedávat
  • Zelenina: je možno podávat syrovou ( s olejem nebo se smetanou). Zvláště je doporučováno kyselé zelí, květák, brokolice
  • Luštěniny: Hrášek, bílá i tmavá fazole, čočka
  • Brambory: jsou upřednostňovány před rýží a těstovinami
  • Kyselé mléčné výrobky: jogurt, kefír, kyselé nebo tučné mléko jsou doporučovány pro svůj povzbudivý účinek na střevní peristaltiku


POTRAVINY, KTERÉ NEJSOU DOPORUČOVÁNY, PROTOŽE ZHORŠUJÍ ZÁCPU:

  • Cukrovinky - čokolády, pralinky, bonbóny, normální cukr a všechny jídla, ve kterých je obsažen
  • Chléb a pečivo - výrobky z bílé mouky, zákusky, dorty, pečivo
  • Příloha - neloupaná rýže, těstoviny
  • Moučníky - vaječnomoučné výrobky
  • Nápoje - černý čaj, kakao, červené víno
  • Ovoce - pouze banány a borůvky
     

POZNÁMKA: Stravu nutno upravit dle věku dítěte. Např. příjem tekutin přizpůsobit věku dítěte, pro batolata a menší děti nedávat oříšky, atd.!!!

Potravina  doporučeno nedoporučeno
Mléčné výrobky: mléko, jogurt, kefir,
tvaroh, kyselé mléko

slazené kondenzované mléko,
kakaové nápoje

Ovoce:

 všeho druhu (čerstvé dle ročního období), sušené

banány a borůvky
Zelenina: všeho druhu,

čerstvá i mražená

konzervovaná zelenina
Pečivo, chléb, koláče:

celozrné produkty
bez přídavku cukru

z bílé mouky
slazené cukrem
Sladkosti: ovocný cukr, Sorbit-sladidlo z něj připravené marmelády
a kompoty

cukr, med, sirupy, čokoláda, cukrovinky nugát, marcipán, zmrzlina

Oříšky:  všeho druhu  
Tekutiny  nealkoholické nápoje bylinkový a ovocný čaj
všechny neslazené nápoje,
čerstvé ovocné a
zeleninové nápoje
alkohol (červené víno)
černý čaj, ovocné šťávy
a nektary, limonády